Силуети

За състава

Камерен ансамбъл „Силуети” получава името си през лятото на 2012 г. в резултат на сътрудничеството между четирима млади музиканти – Калина Митева (цигулка),
Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет).
Те работят заедно от 2008 г. Завършват Националната музикална академия – София в класа по камерна музика на изтъкнатия български виолончелист проф. Венцеслав Николов.
Името на ансамбъла е вдъхновено от пиесата за виолончело и пиано на акад. Васил Казанджиев „Силуети”. Творческите интереси на музикантите са насочени както към творби от световната класическа литература, включително музиката на XX и ХХI век, така и към произведенията на големите български композитори – Панчо Владигеров, Марин Големинов, Константин Илиев,
акад. Васил Казанджиев и др.


Изпълнителите от ансамбъла са участвали в множество концертни изяви, някои от които са:

 • концерти в Студио 1 на Българското национално радио, излъчвани директно в ефир;
 • концерти в Голямата зала на Музикалната академия, някои от които са записани от БНР;
 • концерт в рамките на „Дни на камерната музика”, Габрово (2011), също записан от БНР;
 • участие с два концерта в рамките на Четвърти фестивал на младите в изкуството Via Pontica – Балчик (2011);
 • концерти в Чешкия културен център, в Немското и Австрийското посолства;
 • концерт в рамките на „Салон на изкуствата” в НДК (2012);
 • концерт в Камерна зала „България” в рамките на XVII Австрийски музикални седмици (2013);
 • ежегодни концерти в рамките на „Akademie am Meer“, Зилт, Германия;
 • концерти в Българския културен институт – Будапеща;
 • концерт в рамките на 50. Международен фестивал на камерната музика, Пловдив (2014);
 • концерт на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, Русе (2015);
 • K&K Festival, Австрия (2017, 2018).

По покана на БНР изпълнителите са реализирали записи, с които България беше представена на „Европейския ден на младия музикант” (2011).
През 2012 и 2013 г. музикантите от ансамбъла са стипендианти на Международната лятна академия Виена–Прага–Будапеща (ISA), където работят
под ръководството на изтъкнати музикални педагози и участват в концертите на фестивала. През 2013 г. стават лауреати на Лятната академия, където печелят специалната награда („Förderpreis”) на ISA13.
През 2013 г. музикантите са стипендианти на Фондация „Йордан Камджалов”.
През 2014 г. реализират своя дебютен проект „Контрасти” (цикъл от два концерта в Камeрна зала „България”), подкрепен от Национален фонд „Култура” към Министерството на културата.
През 2015 г. участват в майсторския клас на проф. Сашко Гаврилов, част от Schleswig-Holstein Musik Festival в гр. Любек, Германия.
Музикантите от ансамбъла са и едни от инициаторите на Софийски фестивал за камерна музика „Аджитато” – форум, посветен изцяло на камерната музика.
От 2017 г. те са присъединени към една от най-престижните организации за камерна музика в Европа – Европейската академия за камерна музика (ECMA), където работят с проф. Хато Бейерле („Албан Берг” Квартет), проф. Йоханес Майзел („Артис” Квартет) и др.